До 1975 година аз не вярвах в нито една от идеите, изложени в тази книга. Но след като ми поставиха диагноза за тумор в гръбначния мозък и ми казаха, че ми остават два или три месеца живот, това ме подтикна да потърся връзка между ума и тялото си, за да се излекувам. Реших да работя върху себе си с помощта на различни техники за релаксация, визуализация, положително мислене, медитация и утвърждения... Същевременно, мотивиран от необходимостта да се излекувам, се обърнах към източните религии и езотеричните философски учения, както и към западната психология – търсех всякаква информация, която бих могъл да използвам, за да си спася живота. След два месеца работа над себе си бях възнаграден – лекарите заявиха, че най-вероятно са направили грешка. Туморът изчезна заедно с всички симптоми!

Когато оздравях напълно, започнах да обучавам другите на тези методи на самолечение... С колкото повече хора работех, толкова повече се убеждавах във връзката между тялото и съзнанието... Схемата прерасна в лечебна система, която реших да нарека „Телесно огледало“, за да подчертая идеята, че тялото е огледало на човешкия живот. Когато някой има нужда от лечение, онези части от тялото, които не функционират добре, отразяват аспектите от живота, които не вървят както трябва и които ни създават умствено напрежение и стрес. Поради определени житейски обстоятелства този умствен стрес се натрупва като физическо напрежение в конкретни части на тялото. Следователно то може да се разглежда като своеобразна карта на съзнанието. Лечебният процес включва освобождаване на напрежението не само от тялото, но и от ума. По този начин се връща естественото състояние на равновесие.

Няма такава болест, от която някой някъде да не се е излекувал.Това, което един човек е успял да направи, е по силите на всеки друг.Всичко може да бъде излекувано!

Всичко започва във вашето съзнание. Всичко, което ви се случва в живота, всичко, което става в тялото, започва от нещо, което протича в съзнанието. Вие се сблъсквате с различни обстоятелства в живота си и избирате как да реагирате. Вие вземате решения. Вие решавате как да се чувствате, какво да мислите, какво да правите. Или избирате да не вземате решение. Това също е избор... Когато реагирате на обстоятелствата по най-добрия начин, вие запазвате равновесието си и процесът продължава. Но ако реакцията ви води до напрежение или физически симптоми, това означава, че някъде не сте се справили, че нещо не става както трябва. Нещо е излязло от равновесие. Естественото състояние на съзнанието е равновесието. Лечението означава връщане към това естествено състояние на баланс и цялост. В нашето общество е прието да се смята, че болестите и травмите се дължат на някакви външни причини. На физическо ниво това наистина е вярно, но също така е вярно, че такива неща се случват само ако нагласата на съзнанието го позволи!

Ако решите да се избавите от симптомите по друг начин, различен от традиционните съвременни методи, ще трябва да преориентирате нагласите си и да разберете, че всичко започва от съзнанието. Така ще поемете отговорност за това, което става в тялото ви, в живота ви, както и за това, което приемате и избирате да допуснете в съзнанието си. Така ще разберете до каква степен участвате в създаването на своята реалност. Освен това ще си спомните и за неограничените естествени способности, за вътрешните си инструменти за лечение, с които винаги разполагате, и ще знаете как да ги използвате. Ще си спомните също така, че можете да изберете да реагирате на обстоятелствата по различен начин – както е по-полезно за вас... Ние всички сме лечители и дълбоко в себе си знаем, че всичко може да бъде излекувано!

Най-напред трябва да се откажем от мисълта, че има само един начин, по който стават нещата, само една реалност. Тук ще изследваме идеята за алтернативните реалности, в които всичко се случва по различен начин. Всички ние сме съзнание, въплътено в тяло. Ние решаваме какво да мислим и да чувстваме. Ние избираме как да възприемаме, а възприятията създават нашата реалност... След като формулирате убежденията си въз основа на личния си опит, те започват да определят и да създават преживяванията ви и накрая установявате, че това, което смятате за вярно, става истина за вас. Започвате да го привличате към себе си и сте склонни все повече и повече да забелязвате точно тези събития, които потвърждават вашата истина. По същия начин този, който вярва в нещо друго, ще получава различни резултати, които са истинни за него. Освен това, ако промените убежденията си, ще промените и хода на събитията в рамките на своята парадигма, на своята реалност. Следоветелно, ако нещо не работи оптимално за вас, потърсете други убеждения и може да откриете начин да накарате събитията да се развиват различно – така, както ви харесва. Ще разберете как да постигнете това, което искате. В рамките на материалната наука на един човек му казват, че има смъртоносна болест и нищо повече не може да се направи. Ако не настъпи някаква промяна, в тази реалност той най-вероятно ще умре. Но ако избере да изследва алтернативните реалности, в които има начини да излезе от това състояние, ще се появи възможност да продължи да живее в здраве и хармония... Най-важното е да правите това, което е най-добро за вас, и да не отхвърляте нито една идея или метод, които биха ви помогнали по някакъв начин.

Из книгата на Мартин Брофман „Всичко може да бъде излекувано“